LCG: ANF’s in winterveldbonen in vergelijking met zomerveldbonen
Projectomschrijving
De interesse in eiwitteelten neemt gestaag toe. Niet alleen richting de veehouderij maar zeker ook naar de humane consumptie. Het blijft echter een afweging tussen de wensen vanuit de verwerkende industrie en de oogst- en opbrengstzekerheid vanuit landbouwkundig oogpunt.
Om aan de lokale eiwitbehoefte te voldoen zijn er verschillende mogelijkheden. Veldbonen vormen vandaag de teelt die landbouwkundig gezien het meeste potentieel bevat. Het is een teelt waarover reeds heel wat kennis werd vergaar, en waar ook de teeltrisico’s (teeltmislukkingen) eerder beperkt zijn in vergelijking met andere eiwitteelten zoals kikkererwten, gele erwten, …. Veldbonen kunnen als reinteelt maar ook als mengteelt worden verbouwd waardoor het zowel in de gangbare als biologische landbouw her opleeft. Ook de gewasbescherming, de verscheidenheid aan rassen en de oogstmodaliteiten zijn gekend.
Specifiek in de dierlijke sector is het belang van antinutritionele factoren geweten. In de rundveehouderij zijn hiervoor geen extra behandelingen nodig, maar blijkt er een meerwaarde van toasting en werd er een effect gezien van inkuilen op de ANF’s. Voor de éénmagigen (varkens en pluimvee) hecht men nog meer belang aan het beperken van de aanwezigheid van ANF’s en lijkt een behandeling niet geheel uit te sluiten. Er is hierrond al informatie beschikbaar vanuit onder meer het project Kuilleg en VLAIO LA Optipluim maar extra informatie is zeker wenselijk.
Ook in de menselijke voeding gaat men al met veldbonen aan de slag. Zo worden ze vandaag reeds (in beperkte mate) verwerkt in pizzabodems en brood waar veldbonenmeel wordt toegevoegd. De verwerkende industrie zweert echter bij witbloeiende zomerveldbonen aangezien deze, op papier, minder ANF’s bevatten. Maar is dit ook wel echt het geval? En welke hoeveelheden worden er dan geproduceerd door de ‘Vlaamse veldbonen’?
Het is een vraag waarvan het antwoord financieel een belangrijke doorslag kan geven. Zo zijn zomerveldbonen voor de akkerbouwer vaak juist minder interessant aangezien het opbrengstpotentieel een behoorlijk stuk lager ligt. Sinds kort zijn er ook enkele witbloeiende winterveldboonvariëteiten op de markt wat natuurlijk perspectief biedt. Echter door een gebrek aan kennis over de gehaltes aan ANF’s blijven de verwerkers zich momenteel vastklampen aan de zomervariëteiten.
Om tegemoet te komen aan de verwerkers van veldbonen, zonder ook de rendabiliteit van de teelt uit het oog te verliezen, wensen we met voorliggend project meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid ANF’s van verschillende veldboonrassen enerzijds en het opbrengstpotentieel dat zij kunnen halen anderzijds. Net als bij andere teelten, zit ook bij de veldbonen de veredeling niet stil en bestaan er vandaag wintervariëteiten die mogelijks toegepast kunnen worden in de menselijke voeding
Looptijd: 2025-2026