VZW
PIBO-Campus

Pagina afdrukken

LCG Ureaseremmers voor emissiearme bemesting in wintertarwe

Korte projectomschrijving

In wintertarwe wordt de bemesting bijna uitsluitend onder de vorm van kunstmest toegediend. Aangezien het gewas al groeiende is wanneer de bemesting wordt uitgevoerd, is inwerken van de meststoffen hier niet mogelijk. Er bestaat dus een verhoogd risico op vervluchtiging van een gedeelte van de aangebrachte stikstof. Dit betekent naast een verlies aan nutriënten op het perceel, een aanrijking van de bodem in nabijgelegen gebieden door depositie. Bovendien zorgt de mestwetgeving voor een stelselmatige daling van de hoeveelheid stikstof die aangebracht mag worden. Verliezen beperken wordt dus noodzakelijk. Om de milieudruk te verlagen, werden ook vanuit de overheid randvoorwaarden opgelegd aan het gebruik van ureumhoudende kunstmeststoffen. Zo wordt het verplicht om ureumhoudende kunstmestkorrels onmiddellijk in te werken als injectie niet mogelijk is. Dit is echter niet mogelijk wanneer het gewas reeds gevestigd is. In dat geval, kan enkel het toevoegen van een ureaseremmer aan de kunstmestkorrels een oplossing bieden om tegemoet te komen aan de verplichting om de stikstof op een emissiearme wijze toe te dienen. In geval van vloeibare ureumhoudende kunstmeststoffen is er momenteel een overgangsperiode en mag vloeibare ureum voorlopig wel nog worden toegepast zonder ureaseremmer op beteelde grond.
De ureaseremmer vertraagt de omzetting van ureum in ammonium, waardoor de ammoniakvervluchtiging vermindert. Door beperkte ammoniakvervluchtiging, blijft er meer stikstof in de bodem ter beschikking van het gewas, waardoor de toegediende meststoffen op een duurzamere en meer efficiënte manier benut kunnen worden.

Het gebruik van ureaseremmers is niet nieuw, maar wordt momenteel in de praktijk nog weinig toegepast. Het verplicht gebruik van ureaseremmers zal er echter toe leiden dat landbouwers hiermee aan de slag zullen gaan. Dit project heeft dan ook als doel om aan de Vlaamse landbouwers het gebruik van ureaseremmers te demonstreren en gegevens te verzamelen omtrent eventuele effecten op de bladeren en de opbrengst.

Looptijd: 01/01/2025 – 31/12/2026