VZW
PIBO-Campus

Pagina afdrukken

LEADER: Probleemonkruiden, een gezamenlijke aanpak

Projectomschrijving

Focusonkruiden: knolcyperus, doornappel, jacobskruiskruid, Japanse duizendknoop en reuzenbereklauw

De inspanningen die nodig zijn om een verdere uitbreiding van probleemonkruiden te vermijden zijn enorm groot en zullen door alle betrokkenen van het platteland samen genomen moeten worden. Met dit project wensen we een campagne op poten te zetten die zal helpen om ook in de toekomst een goede biodiversiteit op ons platteland te blijven garanderen via verhogende bewustwordingsacties in combinatie met de actualisering en toepassing van de best beschikbare bestrijdingstechnieken. Dit is nodig aangezien de wereld van het onderzoek en de artificiële intelligentie niet stilstaat waardoor de innovaties voor iedere partij beschikbaar komt. Er wordt binnen de campagne een opsplitsing gemaakt naar 3 verschillende doelgroepen.

Campagne gericht op particulieren

De onwetendheid bij heel wat particulieren wat betreft probleemonkruiden kan zeer grote gevolgen hebben. De inwoners die deel uitmaken van ons platteland wensen we om die reden via diverse algemene kanalen maar ook zeer lokale partners te bereiken om meer bewustwording te creëren rond de gevaren van probleemonkruiden voor het milieu, voor zichzelf en voor de andere gezinsleden/(huis)dieren.

Campagne gericht op groendiensten, tuinbouwbedrijven en natuurorganisaties

Onder deze doelgroep vallen o.a. de groendiensten van de verschillende gemeentes die deel uitmaken van het leadergebied en tuinbouwbedrijven die vaak instaan voor het onderhoud van particuliere tuinen en bedrijfsterreinen. Een goed inzicht in de gevaren die deze probleemonkruiden met zich meebrengen is dan ook bij deze doelgroep enorm belangrijk. De voorziene campagne legt de focus op het herkennen van de probleemonkruiden, brengt mogelijke verspreidingswegen (wegbermen, plantsoenen, boskanten, …) onder de aandacht en benadrukt het belang van beschermingsmaatregelen om gezondheidsproblemen bij medewerkers te vermijden. Om deze doelgroep te vervolledigen zal er ook in gesprek worden gegaan met de verschillende (lokale) natuurorganisaties waardoor we mekaar kunnen versterken in dit gemeenschappelijk probleem.

Campagne gericht op landbouwers

Tot slot neemt ook de landbouw een prominente rol op zich in ons platteland. Hiermee gaat ook een belangrijke verantwoordelijkheid gepaard in het vermijden en eventueel  bestrijden van probleemonkruiden. Deze campagne richt zich op de drie voornaamste probleemonkruiden in de landbouw, namelijk knolcyperus, doornappel en jacobskruiskruid. Echter wensen we voor een gebiedsgerichte aanpak in Haspengouw Zuidoost de nadruk te leggen op knolcyperus. Het gebied kenmerkt zich als typische akkerbouwstreek met een ruime teeltrotatie die vaak knol- en bolgewassen bevatten dewelke het risico op verspreiden sterk vergroten. Knolcyperus is een probleem dat razendsnel toeneemt in dit leadergebied  en enorme (economische) gevolgen met zich meebrengt. Gezien de urgentie van deze problematiek zal er een validatieperceel worden opgevolgd die specifiek aandacht schenkt aan de mogelijkheden om het probleem in te tomen met de nodige aandacht voor het vermijden van een verdere verspreiding.

Looptijd: 1/01/2025 – 30/06/2027