VZW
PIBO-Campus

Pagina afdrukken

LEADER: Duurzame gewasbescherming: alternatief of innovatief?

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen komt steeds meer onder druk te staan. Bovendien leidt het terugvinden van residu’s in grond- en oppervlaktewater en de daaruit voortvloeiende impact op het milieu tot een afname van het aantal erkende producten. Hierdoor zijn reeds heel wat producten uit het gamma verdwenen waardoor de mogelijkheden en vaak ook de slaagkansen van een goede behandeling afnemen. De resultaten van de uitgevoerde gewasbescherming blijkt in de praktijk ook af te nemen ten gevolge van minder effectieve producten, producten met een grotere gevoeligheid voor suboptimaal gebruik en de toename van verdedigingsmechanismen van de ziekten/plagen/onkruiden. De evolutie van het klimaat zorgt bovendien dat het tijdskader voor een optimale behandeling verkleint.

Met dit project willen we landbouwers sensibiliseren, informeren en een houvast bieden bij technieken en methodieken die hun helpen hun gewasbescherming zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Om dit te bereiken voorzien we enerzijds in de aanleg van demopercelen rond spuitmethodiek en anderzijds de demonstratie van innovatieve spuittechniek.

Aanleg demopercelen rond spuitmethodiek

Akkerbouwers zijn verplicht om tegen 2026 hun gewasbescherming uit te voeren met een driftreductie van 90% (IPM-checklist). Daarnaast worden aan heel wat producten aanzienlijke bufferzones toegekend. De wijzigingen in de regelgeving maakt dat veel landbouwers de strategie van hun gewasbescherming zullen moeten aanpassen met een kritische blik op voornamelijk de routinematige handelingen die worden uitgevoerd. Kiezen voor 90% driftreducerende doppen op een akkerbouwspuit lijkt evident maar is dit alles behalve. Om met deze doppen een doeltreffende gewasbescherming uit te voeren, én de druk op het milieu tot een minimum te herleiden, zijn er 6 factoren die bijzondere aandacht vragen, namelijk:

  • juiste spuitvolume
  • doppenkeuze
  • rijsnelheid
  • druk
  • behandelmoment
  • gebruik van toevoegingsstoffen

Het is van essentieel belang dat al deze factoren zich in een zo gunstig mogelijke staat bevinden om met de bestaande middelen nog tot een goede gewasbescherming te kunnen komen, ook wanneer dat bemoeilijkt wordt door klimatologische omstandigheden. Concreet zullen er binnen de looptijd van dit  project 2 demonstratiepercelen aangelegd worden met de focus op suikerbieten.

Demonstratie innovatieve spuittechniek

Naast de juiste spuitmethodiek zet ook de technologie grote stappen vooruit gaande van relatief beperkte tot grote innovaties. Ze bieden de mogelijkheid om lagere hoeveelheden actieve stof te gebruiken per hectare, beter te presteren onder moeilijke weers- en veldomstandigheden en hierbij ook minder drift te creëren, zodat de behandelingsefficiëntie verder toeneemt en de ecologische voetafdruk daalt. Een aantal voorbeelden van dergelijke technieken zijn:

  • PWM-techniek voor pulserend spuiten
  • Maggrow techniek voor een verbeterd druppelspectrum
  • Spotspraying d.m.v. taakkaarten of door live (on-board) detectie van onkruiddruk
  • Spuitbomen met luchtdrukondersteuning
  • Spuitbomen met dopafstand 25 cm en Distance-Control
  • Mechanische afscherming van de spuitboom (d.m.v. kappen/platen)
  • Gebruik van een rijenspuit/beddenspuit (vb. in combinatie met schoffelmachine)

Bovenstaande lijst somt de bekendste op maar is zeker niet volledig én zal de komende jaren alleen maar verder uitbreiden. Om landbouwers, die eventueel voor de investering komen te staan, een overzicht te bieden zullen de innovatieve spuittechnieken worden voorgesteld tijdens een demonstratiemoment.

Looptijd: 01/07/2024 – 30/06/2026

Partners

Met steun van ELFPO en de Provincie Limburg