VZW
PIBO-Campus

Pagina afdrukken

LEADER: Bewuster omgaan met bemesting en gewasbeschermingsmiddelen

met de steun van ELFPO

Situering project

Ondanks zware inspanningen vanuit de landbouwsector (uitrijregelingen, bufferzones, …) is het aandeel MAPmeetpunten waarin de toegelaten nitraatconcentratie wordt overschreden de laatste jaren in Zuid-Limburg amper gedaald (http://www.vilt.be/metingen-zorgen-niet-voor-opsteker- diemap5-nodig-heeft). De laatste jaren is er voornamelijk gewerkt op het verminderen van de hoeveelheid meststoffen in landbouw maar hierin zijn of worden de grenzen vermoedelijk weldra bereikt. Het is daarom belangrijk om te focussen op het tijdstip en het variabel toepassen van meststoffen met behulp van nieuwe ontwikkelingen in de precisielandbouw. Daarnaast blijven er gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen terecht komen door puntbronnen. Er is een handige tool ontwikkeld die door middel van vragen de landbouwer wijst op de mogelijke puntbronnen op zijn bedrijf. De tool werd begin deze maand in West-Vlaanderen gelanceerd maar we denken dat voornamelijk de combinatie van de tool met het bezoek van een adviseur aan het bedrijf zal leiden tot meer resultaat.

Werking PIBO-Campus

PIBO-Campus is samen met pcfruit verantwoordelijk voor het begeleiden van 7 landbouwers in 7 verschillende Zuid-Limburgse gemeenten (Borgloon, Tongeren, Heers, Riemst, Kortessem, Herstappe en Bilzen). De betrokken landbouwers gaan aan de slag met de EVA-app voor bemesting. Deze app is momenteel vooral gericht op fruittelers, maar zal in dit project uitgebreid worden voor gebruik in de akkerbouw (voor meer informatie en filmpjes- over de fruitversie – klik hier) . Deze app vereenvoudigt de administratie van je bemesting en geeft je een makkelijk overzicht. De opleiding voor het gebruik van de app wordt gegeven door medewerkers van pcfruit.

PIBO-Campus zal zich daarnaast specifiek bezighouden met het opvolgen van de bemesting bij de deelnemende landbouwers. Dit zal gebeuren door het nemen van een N-residustaal in oktober 2018, een voorjaarsstaal in oktober 2019 en opnieuw een N-residustaal in oktober 2019. In het voorjaar van 2019 komen we ook bij je langs om de eerdere staalnames te bespreken en om eventueel de bemesting bij te sturen. Deze stalen worden genomen op 1 perceel op je bedrijf, bijvoorbeeld op een perceel met een risicoteelt.

Looptijd project

1 januari 2018 – 30 juni 2020